Intervju med Petter "Pete the Meat" Öström

-Hej Petter, grattis till en bra tävlingshelg!

Tack så mycket!

- Hur känns det i kroppen efter gårdagens race?

Idag känns det bra men igår var jag rätt trött på kvällen. Jag försökte äta lite direkt efter alla lopp, dricka mycket och sedan somnade jag ganska tidigt för att jag skulle hinna återhämta mig över natten.

- Du och Erik valde båda att köra k1 och K2, vilket blir ett ganska tight schema med bara en och en halv timme mellan loppen, varför?

Jag ville ta de chanser jag kunde få. För mig handlar idrotten om att träna hårt och sedan se på tävlingarna hur långt jag kommit i träningen. Jag gillar därför att se tävlingarna som chanser eller möjligheter där jag kan se hur bra jag tränat. Med fyra lopp fick jag fyra chanser att se hur bra jag är!

- Hur gör man för att orka bra i många lopp, som det är till exempel på SM?

Man behöver ha tränat bra under hela året, inte bara precis innan. Det är det mest grundläggande. Väl på plats så ser jag till att dricka ordentligt och försöka få i mig ordentligt lunch under tävlingsdagsrna, även om den ibland blir tidigare eller senare än jag är van vid. På kvällarna innan och mellan äter jag både middag och kvällsmål och tar vätskeersättning, typ resorb för att återställa vätskebalansen. Sen tar jag det så lugnt som möjligt och undviker solen så mycket det går under dagarna. Och sover mycket såklart, jag vill ha nio timmar per natt.

- Har du alltid varit så här snabb?

Nej! Som ungdom och junior var jag inte i topp i mina klasser men jag har alltid tyckt att det varit roligt att träna och försöka bli bättre! När jag fyllt 21 började det gå lite snabbare för mig..

- Hur har du tränat i vinter för att nå den här formen?

Hårt och mycket! Under perioder har jag funderat hur jag ska klara mig genom träningsveckan.. Fokus har varit på att först höja konditionen och sedan börja paddla snabbare fram på våren.

- Hur tänker du om de närmaste tävlingarna nu?

Jag vill paddla ännu snabbare! Göra lite bättre lopp, inget lopp hittills på säsongen har varit riktigt 100 % perfekt och det är alltid vad jag strävar efter.

- Hur ska man göra för att få k2an att gå så bra som din och Eriks gör?

Vi har paddlat många pass tillsammans. Det har inte alltid känts klockrent, men då pratar vi om det när vi är ute och paddlar, till exempel vilken teknik vi ska köra eller om vi ska höja eller sänka frekvensen. Jag lyssnar på Erik och han lyssnar på mig eftersom båda vill att k2an ska gå så snabbt som möjligt!

- Vad har du för bästa tips till oss alla som vill bli lika snabb som du?

1. Träna alla kvalitéer, även kondition och uthållighet. Jag har väldigt bra värde både i syreupptagningstest och i styrketester, men det har tagit många år och mycket träning att bygga upp.

2. Tänk teknik i varje pass. Man behöver inte ha ett speciellt teknikpass för att lära sig att paddla bättre. Henrik Nilsson sa till mig att paddla så tunga drag som möjligt på träningen så blir det roligare att tävla sen.

3. Tycker du att något typ av träning är rolig, kör mycket av den! Det ska vara kul att träna!!

- Hur gör du för att orka träna så hårt hela tiden?

Dels har jag som sagt tränat min kondition och styrka i alla år= bra återhämtning av kroppen. Men framför allt strävat jag hela tiden efter att bli bättre och det är en mycket bra motivation för att ta sig igenom tunga pass med en sliten kropp!

- Hur kopplar du av?

Jag tycker om att titta på film, promenera med hunden för då tänker man bra och fikar mycket med Erik och resten av Vaxholmsgänget.

- Hur tränade du när du var yngre? Tror du det påverkar hur bra du är nu?

Jag tränade ganska allmänt, mycket av allt och framför allt mycket tid i kanoten. Det har lagt grunden för min teknik. Dock fanns det de som tränade mer än mig men jag behövde helt enkelt bygga upp kroppen och konditionen innan jag kunde köra snabbt. Jag hade även en period i tonåren då jag inte kunde paddla så mycket pga ont i axeln men det viktigaste då är att träna annat, inte bara vila mer. Jag körde lika många pass som de som inte var skadade men mycket mer styrka och kondition än de.

- Tack Petter, vill du säga något avslutande?

Fråga gärna om ni undrar något, det är bara kul att hjälpa till. Vi ses på tävlingarna i sommar!!
Vila

Precis som Gud när han skapade världen vilar VKS-elit på söndagar. Det vi skapar kanske är något mindre och kanske inte blir en del av religionen men vilan är lika viktig för det. Eftersom vi är uppe och tränar i ottan annars brukar söndagar bjuda på långfrukost, läsa alla delar i tidningen och kanske extra god middag och film på kvällen om man orkar. På ett sätt är det därför veckans bästa dag och på ett sätt veckans sämsta, eftersom det inte är något träning.

Hoppas ni får en fin dag allihopa!

/ VKS-elit


lördagslyx

Jag gillar lördagar, det är något speciellt med dom. För det första så är det dagen innan vila (om det inte är tävling förstås), sen har vi bara ett pass på lördagar vilket gör att det känns nästan som att man får två dagars vila eftersom vi alltid kör på förmiddagen. Det andra är att man får tvätta håret inför vilan vilket är väldigt skönt. Och det sista är nog att man kan hitta på saker utan att planera för vilken tid man måste vara hem igen för dagens andra pass.

I morse så körde jag och Eve ett riktigt hårt pass i k2, så nu är det extra skönt med vila när man fick ett bra avslut på träningsveckan!
Nu ska jag forstätta att slappa lite i soffan och bara ta det lugnt.
/Sara

Veckans VKS-vara

Är du ett troget VKS-fan? Visa det med en supportertröja! Denna tröja i funktionsmaterial passar perfekt att bära kanoter, sitta på läkaren och vara nervös i finaler i. Funkar även riktigt bra när man servar kanotister med dricka i lyftet under ett maratonlopp.
Förbered dig för säsongen i tröjan, som du köper i VKS webshop!

Snart hemma!

Nu är vi på väg hem från tävlingen i danmark igen efter en hel helgs tävlande. Helgen har bjudit på två stycken guld, ett för Erik och Petter i K2 200, ett för Petter i k1 200m, roderhaveri, hagel, regn, god mat, mysigt tält och mycket varma kläder.

Nu är vi i bilen precis förbi Nyköping och är hemma i Vaxholm igen om en timme. Generellt är alla nöjda med helgen, även om det alltid är lite ovant första tävlingen för säsongen. Men det är ju därför vi valde att åka ned oc börja säsongen med en icke-utagningstäving, för att få lite feeling och vana inför mer viktiga tävlingar!

Imorgon är det lite lugnare och sedan kör vi på mot nästa tävling igen. Redan nästa helg är det dags för Erik och Petter, testlopp i Jönköping...


På väg

Nu är vi på väg till danmark och första tävlingen! Eller ja, på väg och på väg, vi sitter och väntar på Erik på kanotklubben i Vaxholm som ska göra dopingtest. Man tar då kissprov och ibland tar det ett tag innan kisset kommer..

Eftersom killarna fick kissa så fick jag och Sara packa kanoterna. Här i Vaxholm snöar det och regnar idag så det var inte så jätteskönt ute. Vi hoppas på finare väder i Danmark!


Leverans!!

Nu har äntligen våra fina klubbkläder kommit och de är verkligen SUPERFINA!!! Gå in på www.vaxholmkanot.se och använd klubbkoden för att köpa dina egna

Här kommer en liten sneakpeak:


Veckans VKS-vara

Den här veckans vara är en uppföljning på förra veckans vara, nämligen det långärmade understället. Kan vara det coolaste understället just nu! På armen finns ett tryck, så webadressen till klubbens hemsida syns även när du har tävlingslinnet på. Perfekt!
Köp ditt eget i VKS webshop!

Veckans VKS-vara

Den här veckans vara är en riktig favorit hos VKS-elit, kortärmat underställ i ett material som leder ut svett men inte släpper in vatten. Passar perfekt under tävlingslinnet eller ute i löparspåret.
Köp det i VKS webshop!

Kommer alla flipflops att få plats?!

Snart är det dags att börja packa väskan igen, frågan är bara om man kommer få plats med alla nya flipflops och bryggtofflor som man har handlat på sig här? Jag har nog köpt 3 eller 4 par nya tofflor tror jag, plus ett par som blåste ner i vattnet och försvann. När vi är här i Vila Nova så passar vi alltid på att köpa med oss tofflor i alla olika former för att dom är väldigt billiga, snygga och framför allt sköna!
Vi åker hem i övermorgon men tränar på hårt fram tills dess. Jag och Eve har paddlat idag på förmiddagen och blev filmade av grabbarna och snart ska vi ut och springa. Vi har även sett att det har snöat hemma men vi håller alla tummar vi har för att det ska hinna smälta bort innan vi landar på tisdageftermiddag!
Det kommer upp lite paddelbilder senare ikväll (har inte hunnit lägga in dom i datorn än...) så kika in då!
/Sara

Ny film från VKS-elit!

Vi har knåpat ihop en liten film där ni får se hur vi har det här nere. Hoppas ni gillar den! Perfekt med lite träningsinspiration och sommar till fredagsmyset!

Åtta veckor

Nu är det bara fyra träningsdagar kvar här nere i Vila Nova, sen bär det av hem till Sverige igen. Vi har då varit här i exakt åtta veckor, eller 56 dagar och tränat. Ganska lång tid! I början sniglade sig tiden fram men de sista fyra veckorna har gått hur snabbt som helst! Vi har haft lite besök här nere och hållit oss sysselsatta, plus att man kommit in ordentligt i lägerlunken och då rullar bara dagarna på..
Jag har hur mycket bilder som helst här nerifrån men internet är inte så snabbt så det tar ett tag att ladda upp.. Det kommer lite fler och större bilder när vi kommer hem!
Jag tänkte berätta lite om hur vi bor här nere. Jag, Petter, Erik och Sara bor i ett hus på två våningar med eget kök, vardagsrum, två somvrum två badrum och takterass. Dessutom har vi vår egen lilla gård och trädgård som vi sitter och tar det lugnt i ibland och som vi ställer ut tvättställningen med alla skitiga träningskläder i. Vi använder inte köket så mycket, eftersom vi får alla mat serverad i matsalen på hotellet. Varje lunch och middag börjar med soppa, sedan varmrätt och på kvällen är det alltid efterrätt som gäller. Vi dricker kaffe i hotellbaren och lämnar in kläderna på tvätt ca en gång i veckan så vi blir riktigt bortskämda här nere! Maten är bra, det är färsk fisk, kött eller fågel, sallad och bröd till alla måltider och när vi är sugna på något säger vi bara till så får vi det! Floden där vi paddlar ligger ca tio minuter bort från hotellet med bil, men gym finns på hotellet. Löper gör vi ut på sanddynerna vid Atlanten!
Kolla in på vkselit.se de närmaste dagarna, snart kommer det upp en video från oss!
Upp och ner Sara i glaset innan lunchen.
Petter, med sin utmosade lasagne...
Lite Erik och mycket kaffe
Fin dag vid poolen
Sara på taket

snart vila

Just nu vill min kropp ha vila men den får stå ut med dagens träning. Det är paddling och löpning står på schemat idag. Imorgon väntas välbehövlig vila!
Nu är det heller inte så lång tid kvar här i Vila Nova, knappt en vecka kvar innan vi sitter på planet hem till Sverige igen. Jag måste erkänna att 8 veckor har gått ganska snabbt även om jag tyckte att tiden kröp fram dom första veckorna. Säsongen drar även igång redan nästa helg så vi får några få dagar hemma innan vi åker ner till Köpenhamn för att tävla i Bagsvaerd. Kroppen börjar känna sig redo för tävlingssäsongen!
Här kommer en bild från en av många fina solnedgångar över Atlanten!
Hoppas ni har det bra!
/Sara

Veckans VKS-vara

Behöver du något smart och snyggt att packa i till tävlingen? Köp VKS egendesignade väska!!

Veckans VKS-vara finns som vanligt att köpa på VKS webshop.

Tur med vädret?

Vi har haft lite sämre väder här nere under veckan, regn och lite kallare men igår vände det och idag var det åter 20+ och strålande sol. Av vad vi hört från andra kanotister har vi haft en otrolig tur med vädret, längre norr ut i Portugal har det varit betydligt sämre förhållanden. Så har det varit några år i rad nu, när norra Portugal har 5-10 grader så har vi 15-20 hos oss. Tänk att några få mil söderut kan ge så mycket!
Idag har vi haft ledigt från träningen och tagit det riktigt lugnt. Det är bara en och en halv vecka kvar av lägret nu, vilket är både skönt och inte skönt såklart, men man börjar känna att vi är inne på upploppet nu!
Det som man saknar allra mest när man är iväg är svensk mat! Och, även om allt finns här så saknar man ju alltid sin egen säng, sitt eget kök och sin egen kanotklubb. Det ska bli skönt att komma hem och riva av några sköna pass på Sveriges bästa kanotklubb och i Sveriges bästa paddelvatten!

Från kvantitet mot kvalitet

Nu är det snart två veckor till tävlingspremiären i Bagsvaerd, Danmark för VKS-elit och det märks, framför allt på träningen. Nu är all hårdkörning gjort, de månader och veckor vi kört 16 pass i veckan och stupat i säng klockan nio är klara för i år och träningen blir mer och mer inriktad på att köra snabbt och köra riktigt bra istället för att köra mycket.
Tyvärr innebär det inte att det inte är jobbigt längre. Riktigt snabbt=riktigt riktigt riktigt jobbigt! Tänk er att köra så snabbt det går, få riktigt bra med syra och då ha en halv minut kvar att paddla. De flesta hade nog sänkt farten. Men det är fel! I det läget gäller det att pusha på ordentligt och fortsätta hålla tempot uppe, hela intervallen slut. Och sedan är det värsta att efter vila (som alltid känns för kort) är det på´t igen. Och igen. Och igen. Och igen. Men, kul är det och känslan när kroppen svarar och orkar trycka genom alla intervaller är oslagbar. När man känner sig vältränad och orkar jobba igenom passet, ta i även när man är på gränsen till vad kroppen klarar är nog det bästa som finns! Mer än ett pass har jag kommit upp med illamående och ont i huvudet, men det är bara att ta en banan och vila lite så går det över och man är redo att köra lika hårt på nästa pass!
Foto från en fin, men blåsig dag ute på floden

Mer kanot!

Räcker inte VKS-elits sida? Kolla in våra länkar till andra kanot & idrottshemsidor lite längre ned till vänster i menyn!

Onsdag med massage

Veckorna tickar på här nere i Portugal, nu har vi passerat sex-veckorssträcket och hemresan närmar sig med stormsteg. Idag har varit en ganska lugn dag, killarna har tränat ett pass och tjejerna har haft vila. På eftermiddagen bokade vi en massage, mycket välbehövligt på våra slitna kroppar.
Idag tänkte vi dela med oss av en klok sak som vi får tillskriva idrottspsykologen Klaus Lindqvist, som bor ute i Vaxholm och samarbetar mycket med Sport Campus Sweden : Hur lite behöver du träna för att bli bäst i världen? Jag tycker det är ett superbra sätt att tänka; istället för att klaga över hur mycket man tränar och hur slitigt det är så försöker jag alltid tänka som Klaus, tänk vad lite jag behöver träna varje dag för att bli bättre! Detta är väl ännu mer sant för 200 meters-träning, där det allt som oftast är kvalitet och inte kvantitet som gäller.
Det var dagens kloka ord nerifrån Vila Nova de Milfontes, nu blir det att ta det lugnt på rummet ett tag innan middagen.
Tjejerna ute och tränar i solnedgången.

Revbensspjäll och kanelbullar

Tjena bloggen!
Nu har vi några veckor kvar i Portugal och det börjar krypa lite i hemtarmen, alltså jag längtar hem lite! En bra grej som händer nu när hemlängtan kryper på är att tjejerna ibland bakar svenska kanelbullar och vi köper färsk mjölk(inte så vanligt i Portugal) så då känns det hela lite bättre. Jag har även fastnat lite för ett mobilspel där man slåss med kycklingar som tagit en del tid, så är livet här nere på träningslägret. Vi blir matade med god mat där grillspett och revbensspjäll är mina favoriträtter, ibland slänger kocken ihop pizza vilket inte är fel heller;)
Träningen går också fint och det känns mer naturligt att paddla snabbt nu än när vi kom hit, och gpsen visar på snabbare och snabbare fart för varje vecka! Det ska bli skönt att träna på sista veckorna nu, detta är livet!
//Petter

Veckans VKS-vara

Den här veckan tänkte vi tipsa er om den här snygga pikétröjan. Det är ju viktigt att vara snygg när man representerar Sveriges bästa klubb fyra år i rad, både på och utanför tävlingsbanan och vad passar då bättre än en stilig pikétröja med klubbens märke och gott om plats för sponsortryck.
Köp den i VKS webshop!

Nyhet

Om ni klickar på namnen uppe i headern kommer ni komma till Petter och Eriks hemsidor. Klickar ni på fliken Vaxholms Kanotsällskap kommer ni till klubbens hemsida. Sara, Eve, Julia och Björn har inga hemsidor, klickar nin på deras namn kommer ni därför till deras kategorier på bloggen!
VKS-elit minus Julia

Goda dagliga vanor

Idag tänkte jag att jag skulle skriva lite om goda dagliga vanor. Vi i VKS-elit har de senaste ett och ett halva året, efter att jag och Sara börjat ta hjälp av Patrick och killar av Lunkan, jobbat mycket med goda dagliga vanor (eller GDV om man vill vara lite  cool...). Vad är då detta? Jo, det kan faktiskt vara lite av varje, men det gemensamma med alla goda dagliga vanor är att man gör dem för att bli bättre eller undvika skador och att de inte tar längre tid än ca 20 minuter. Ni som sett oss träna, här nere i Portugal, hemma i Vaxholm eller någon annan stans har sett att vi alltid håller på och grejar med gummiband och 2,5 kgs vikter innan paddlingen. Det gör vi, inte för att vi är skadade, utan för att vi inte vill bli det. Axlarna tar mycket stryk i paddling och därför värmer vi alltid upp med lite lätt "axel-gym" innan paddelpasset.
Petter kör Schumis, en av våra axelövningar innan ett paddelpass.
Lite liggande utåtrotation nere vid kanoterna. Superjobbig övning som ser lite töntig ut eftersom man måste ligga ned...

Ett annat exempel på en god daglig vana är från förra året, då jag & Sara behövde förbättra konditionen väldigt mycket inför säsongen. Då sprang vi en runda på 20 minuter (ca 4 km) varje morgon innan paddlingen för att få upp konditionsvärdet. Det tog som sagt inte så lång tid men hjälpte till väldigt mycket och konditionsvärdet gick upp till mer godkända nivåer efter det.
GDV är inte något som är specifikt för oss och så här gör man inom många idrotter. Behöver du bli bättre på chins? Chinsa loss 4 set med så många du kan innan passet! Ont i knäet? Kör lite rehab innan varje pass! Ibland kan det vara svårt att hinna med all den träning man vill på en vecka. Paddla 2 gånger varje dag, löpa och gymma kan bli lite mycket och då är det perfekt att köra lite frivändningar innan snabbhetspasset eller liknande.
Det får bli dagens träningstips här nerifrån Vila Nova De Milfontes. Vi har halvdagsvila hela gänget och ska nog gå ned på stan och ta en kaffe senare.
I nästa vecka får vi finbesök, mina och Eriks föräldrar + min syrra kommer ned hit. Det kommer bli kul och jag hoppas verkligen de tar med sig ett litet påskägg hemifrån Sverige! Vi har alla varit på vårläger de senaste 10 åren och då missar man alltid påsken så påskägg är vi inte bortskämda med...
Vi hörs,
Eve

RSS 2.0