Äntligen jul!!

Yes! Nu börjar julen! Jag är ett riktigt stort fan av julen och allt vad det innebär, planera&köpa klappar, baka julgott, rimma på paketen, pynta osv. Men, det absolut bästa med julen är all JULMUSIK!! Äntligen äntligen får man lyssna på alla gamla godingar igen, utan att någon tycker man är konstig. Jag smygstartade redan i oktober, men bara lite i smyg på iphonen på bussen, men nu får Petter stå ut med julmusik 24/7 hemma. Självklart vet jag om att det här inte är konstigt, vem gillar inte julmusik liksom? ;)
Den här bloggen ska ju handla om livet som elitkanotist, och vad passar då bättre än ni får höra hur det låter hemma hos mig och Petter fram till 24e december?
Här kommer min topp-fem-lista med jullåtar! Vi börjar med nr. 5.
5. Alla ni som sett Sex And the City fattar grejen med den här låten. Bästa låten och bästa scenen i hela filmen, enligt mig. Mest imponerande av allt är ju hur Carrie kan springa över is och snö och i trappor med 15 cm klack..
4. Petter favoritjullåt. Kanske inte världens mest traditionella jullåt men det fick ni ju som nr. 5 i och för sig...
3. Coldplays jullåt från förra året. Också lite mindre traditionell men ganska bra tycker jag. Cool video, är hela videon en enda tagning?
2. Yes, här kommer den! Den givna låten på alla julspellistor. I år är den hetaste versionen med Justin Bieber och Maria Carey, men den här kanske är en av de coolaste. Tjejen som sjunger är 11 år! (Och filmen är kanske världens bästa julfilm?)
1. Och så äntligen, nummer 1 på min lista över jullåtar! Inte heller riktigt en tradiotionell jullåt men det är ju som de sjunger: What´s december without Christmas Eve?
Sådär, det var min lista med jullåtar jag hade att erbjuda för idag. Jag och Sara har precis börjat med decemberträningen, cirkelträning och mycket kondition och första veckan med nytt program är alltid otroligt tuff. Just nu har jag träningsvärk i ca 97,5% av min kropp och det är tre träningsdagar kvar så det blir soffläge för mig resten av kvällen. Imorgon är det på det igen med löpning 5 km max och cirkel på morgonen...
Vi hörs,
/Christmas Eve

Trött

Efter två intensiva dagar med tester av både kondition och styrka tillsammans med nytt träningsprogram så är jag trött i kroppen! Jag och Eve har nu börjat med våran vinterträning och vi kommer bli riktigt starka.
I dag så har vi även kört vårt första paddelmaskinspass, lite ovant måste jag säga. Men om det forstätter att vara så varmt som det har varit hittills så kanske vi hinner med några till pass ute på vattnet innan kylan, snön och isen kommer (om den nu kommer nån gång...).
Nu blir det lite kvällsmys i soffan innan en riktigt god natts sömn inför morgondagens pass.
Så här har det sett ut nere vid klubben på förmiddagarna, riktigt skönt paddelväder för att vara november!
/Sara

Ny dag, nya möjligheter!

Nu sitter jag och Sara i bilen och väntar utanför simhallen i Mörby! Vi ska nämligen lära oss simma idag! Både jag och Sara kan simskolesim men inte mycket mer men det ska det bli ändring på. Håll tummarna för oss, att vi inte sjunker och gör bort oss allt för mycket så hörs vi sen!
/Eve och Sara


Errea Sport

VKS har ju länge hållit på att fixa nya klubbkläder och nu har vi inlett ett samarbete med Errea Sport ! VKS-elit fick därför prova de nya Active Tense underställen från Errea under träningen nu i höst. De har "inbyggd" elastisk tejp, som hjälper musklerna att slappna av. Under tävling och hård träning använder vi elitkanotister ofta den här typen av tejp, för att bli av med spänningar i musklerna och äntligen har det kommit ett underställ med detta som faktiskt fungerar riktigt bra. VKS-elit ger tummen upp för underställen, som kommer användas flitigt under kommande tävlingar och träningar!

Eve
Sara
Erik och Petter
Vi passade även på att i klassisk VKS-elit anda spela in en video från träningen. Den kommer här:

Ha det fint!
/VKS-elit

Skidläger

Nästa planerade aktivitet för VKS-elit är klubbens skidläger i Bruksvallarna över nyår! 26 dec-2 jan ska vi slita i spåren!

Häng med du också! Mer info på VKS hemsida! Lämna en kommentar här om du vill anmäla dig till lägret så mailar vi anmälningsadressen.


Ny vecka!

Imorgon är det ny vecka och nya möjligheter igen och just därför tänkte jag leverera ett av mina absoluta favoritpass här på bloggen!

Jag älskar att träna och tycker nästan allting är riktigt riktigt roligt men jag har nog ändå en förkärlek för det här passet, just eftersom det är så sjukt enkelt och sjukt jobbigt! Så här gör man:

1.Leta upp skidstavarna.
2. Leta upp en bra backe (asfalt eller inte spelar ingen roll men asfalt tar en del på stavspetsarna så asfaltspetsar är en mycket bra idé.)
3. Spring upp med stavarna
4. Jogga ned igen så att pulsen fortfarande är hög när du kommer ned. Starta nästa intervall direkt
5. Upprepa ca 10 gånger.

Perfekt när man har kort om tid, VKS-elit kör ofta detta pass på morgonen i den långa backen vid Vaxö-skola.

Kör hårt!

/Eve

snart jul

Även fast det bara är i mitten av november så går tiden fort nu, väldigt fort! Om en och en halv vecka är det första advent och då är det minsann inte långt kvar till jul.
Och alla vet vi ju vad julen innebär förutom god mat, mysa med nära och kära och skidläger... precis, julklappar! Jag har själv börjat fundera på vad jag ska önska mig och framför allt vad jag ska ge andra i julklapp. Det kan vara lite klurigt ibland så jag tänkte helt enkelt ge några träningsinspirerande julklappstips!
Även fast det bara är mitten av november så går tiden fort nu, väldigt fort. Om mindre än en och en halv vecka är det första andvent och sen är det inte långt kvar till jul!
Och förutom god mat, mys med nära och kära, julpynt och skidläger så innebär ju julen en sak till... jag tror alla vet jag menar, precis JULKLAPPAR. Själv har jag börjat fundera på vad jag ska önska mig och framför allt på vad jag ska ge till andra. Det kan vara lite klurigt det där med julklappar så jag tänkte helt enkelt ge er några träningsinspirerande julklappstips!
Först ut är från Stadium:
Pulsklocka 499 kr.                                 Träningströja för tjejer 499 kr.
Träningströja för killar 399 kr.
Instersport:


Tights för tjejer 350 kr.                          Tights för killar 350 kr.
XXL Sport:
Tränings linne för tjejer 349 kr.            Mössa 149 kr. (Det finns även mössor med ett hål bak för att vi med långt hår lättare ska kunna ha mössan på plats, man har helt enkelt håret utanför mössan.)
Och till sist en viktig sak som man måste ha om man är ute och springer eller går nu när det är mörk ute:
Reflexväst! Det är viktigt att synas när man är ute och tränar!!
/ Sara

Fem-ett

Nu är matchen slut och vi är hemma och trötta. Självklart blev det DIF seger med hela 5-1, jag var nöjd och Erik mindre glad. Extra kul att se på matcher nu när vi faktiskt träffat DIF hockey flera gånger, både när vi tränar på Hovet och så har vi ju dessutom kört flera event ute i Vaxholm med laget!

Nu är det sovdags, imorgon väntar 2 pass som vanligt...

Vi hörs,
Eve


VKS-elit just nu

Nu sitter hela VKS-elt förutom Björn och Julia och taggar för match. DIF-Färjestad på Hovet!!

Jag är djurgårdare och Erik inbiten färjestadare så det är mycket prestige på spel här!!

Vi uppdaterar efter matchen vem som vinner detta!

/Eve


Kanotgymnasiet?

Eftersom många som läser här på bloggen är i den åldern att det börjar bli dags att fundera på att välja gymnasium tänkte jag skriva ett inlägg om just detta. De flesta kanotister som ska välja funderar på om det är ett bra alternativ att söka kanotgymnasiet. Just detta har jag en del erfarenhet av, då jag själv gick KG mellan 2005-2008, dvs. under min helt vanliga gymnasietid. För mig var det en självklarhet att välja idrottsgymnasium. Jag älskar att idrotta, träna och ville (och vill fortfarande) se hur mycket jag kan utvecklas inom en idrott. Jag är ju dessutom från Bålsta, där det inte finns någon kanotklubb och att bo kvar hemma och fortsätta slita alla pass själv var inget alternativ för mig.
Jag får ganska ofta frågan av både föräldrar och ungdomar om jag tycker det är "värt" att söka kanotgymnasiet och jag svarar nästan alltid samma sak: Har du bra träningsmöjligheter hemma ska du inte börja. Annars;sök!! Det finns ingen annanstans i Sverige där du har möjligheten att kombinera träning och studier på ett lika bra sätt som i Nyköping. Här finns kompetenta tränare, bra träningssällskap och det är nära till allt och då menar jag verkligen allt! Under min tid på KG behövde jag aldrig resa längre än 15 minuter till varesig skola eller träning mer än en handfull gånger.
Ett argument många har mot att börja på KG är att man måste flytta hemifrån. Och det stämmer ju, såvida man inte bor i Nyköping redan såklart. För er som inte vet det så disponerar KG ett hyreshus i centrala Nyköping. Det finns 24 lägenheter och i de flesta av dessa bor det kanotister. I bottenvåningen finns ett samlingsrum med TV och matsal, ett kök, tvättstuga, lärarrum, undervisningssal och diverse förråd. Alla bor sedan i egna lägenheter. En sak som jag uppskattade med KG var att kompisar och tränare hela tiden fanns nära, det är bara att gå en trappa ned så sitter de där i soffan, men samtidigt kan man få vara ifred om man vill. Att bo på KG är som att flytta hemifrån light, jag upplevde att både andra elever och tränare hade rätt bra koll och ställde upp för varandra om man tyckte något var svårt. Det är klart att det är lite meck att komma in i rutinerna, tvätta, diska, städa och handla när man inte är van, men det är det ju även om man flyttar hemifrån när man är 18, eller 25 eller 32... Kanotgymnasiet ger en bra grund att fortsätta bygga på efter gymnasiet. Jag upplever att jag själv har stora födelar av KG-tiden i min träning och i mitt liv. Eftersom man även får en teoretisk utbildning i träningslära vet jag varför man tränar på ett visst sätt, eller var som händer i kroppen när man kör på riktigt hårt.
En sak som är viktig att komma ihåg är ju att KG inte finns till för att skapa ett gäng juniormästare. Syftet är att man just ska lägga en bra grund för fortsatt paddling. Alla är inte bäst när man är 16-18 år, utan behöver några år till på sig att utvecklas innan framgångarna kommer. Att då ha gått på KG, fått teknikhjälp, lärt sig styrketräna ordentligt och blivit sporrad av kompisarna på varje pass är en verkligt stor fördel inför senioråldern!
Skolan då. En vanlig missuppfattning är att Kanotgymnasiet är en LINJE på gymnasiet, alltså som samhällslinjen eller media. Det stämmer inte! Man går i helt vanligt gymnasium, på helt vanliga linjer med icke-kanotister och läser precis samma som de gör. KG har träningar på morgon innan skolan och på eftermiddagen efter skolan. Vidare brukar de åka iväg på ett vårläger och på skidläger under hösten. Då är det lättare för Kg-elever att få ledigt från skolan än icke-KG-elever. (För er föräldrar som läser detta: KG-eleverna har under alla år haft ett högre betygssnitt än "vanliga" elever, bara det är väl ett argument för att låta ungdomarna börja på KG..?) J
ag tycker att KG-tiden var de hittills bästa åren i mitt liv och jag ångrar inte för en sekund att jag sökte KG! Inte bara för alla träningskunskaper, utan även för kompisarna, stämningen och sammanhållningen och jag tror faktiskt inte jag fortfarande hållit på med kanoten om jag inte gått KG. Visst finns det folk som kommer på att de inte vill paddla längre på KG, men de personerna hade ju antagligen slutat även om de inte gått Kanotgymnasiet också. Sammanfattningsvis tycker jag argumenten för att börja på KG är fler än argumenten emot. Detta är ju min personliga åsikt, men om man kan göra något som ger en alla chanser i världen att uppnå sin fulla potential inom något så väger väl argumentet att det är jobbigt att tvätta kläder själv hyfsat lätt..?
Läs mer om KG här, här finns all info. om ansökan, PRAO-plats m.m.
Kom gärna med frågor eller åsikter i kommentarsfältet så ska jag svara på alla så gott jag kan.
Eve på SM 2010. Foto: Madeleine Tingström

"På´t" Igen!

Efter förra inlägget av Petter så har vi haft en minst sagt välförtjänt lugn vecka. Jag tror jag talar för oss båda när jag säger att sista passen innan vilan var tuuunnga! Men nu är det dags igen. Vi startade denna veckan med att gå ut och paddla 07.30. Det börjar bli ganska kallt nu men efter denna höst vi har haft så är det svårt att klaga. Vintern har varit långt borta men jag känner att den är mer och mer på g nu, med sina 3 grader i morse så var det mycket kläder på! Samt FLYTVÄST! viktigt! Så nu får vi se hur veckan artar sig! tror det kommer bli tungt! Puss Hej! Erik

Ner i skiten

Nu är vi inne på tredje tuffa träningsveckan i sprintgruppen och det känns ordentligt i både kropp å knopp. Idag var det distanspaddling på schemat i morse och det blev en pers att bara hålla uppe paddeln, tur att nästa vecka blir lugnare! Så nu är det bara ett pass kvar imorgon sen blir det vila gärnet i helgen. Ibland kan man börja undra varför vi håller på och pressar kroppen på det här sättet men då är det bara kolla tillbaka på alla bra minnen man fått från idrotten och grisa vidare!

//Petter

Ps. Jag har börjat knega lite, kul faktiskt och bra med Smilla som assistent! Ds.


Paddlarhöst

Det har verkligen varit en riktigt bra höst för oss kanotister så här långt! I Vaxholm är det soligt, vindstilla och varmt varje dag nu för tiden. Temperaturen har legat runt 10 grader hela oktober och man har inte behövt paddelhandskar många dagar! jag, som är en vinterälskare, gillade förra hösten när det började snöa i slutet av oktober men för paddlingen är det här vädret bättre. Det ger mycket inför nästa säsong att få många mil paddling nu och VKS-elit paddlar minst en gång om dagen nu när det fortfarande går! Däremot är det kallt kallt kallt i vattnet, så vi försöker att alltid paddla nära land och med flytväst om man skulle ha oturen att trilla i.. En annan grej som inte är speciellt fördelaktig för oss är den här vintertiden. För att hinna med att paddla måste man ut på vattnet vid tre, för att hinna in innan mörkret faller vid halv fem. Vi elitkanotister lägger våra paddelpass på morgonen och tränar inomhus eller på löparspåret där det är upplyst på eftermiddagen. Nu ska jag krypa upp i soffan, tända några ljus och ta en riktigt lugn kväll, onsdagar är favoritdagar för mig, eftersom det bara är ett pass och sedan vila resten av dagen. Riktig lyx för en sliten kropp!
Vi hörs,
Eve
Glad Eve efter medalj på maraton-SM tillsammans med Julia för något år sedan. Fotat av mästerfotografen Madeleine Tingström, så klart.

RSS 2.0