Fjälltur

Här kommer en video från veckan som gått där jag och Eve besteg Kariknallen vid Bruksvallarna under vilodagen! Ber om ursäkt för lite dåligt ljud men det blåste en del där uppe// Petter


Fett trött!

Idag är det sista dagen på mitt och Eves skidläger i Funäsdalen, vilket börjar kännas ordentligt nu! Kroppen säger liksom ifrån, ungefär såhär hade det låtit om kroppen kunde prata:

-Hjälp, hjälp! Lägg av med det där du håller på med och lägg dig i soffan med en påse chips för att kompensera för allt ont du gjort mig!

Då svarar jag såhär ungefär:

-Jag hör dig, jag hör dig men nu är det sista dagen och sen får du ta det lite lugnt i helgen! (Men ingen chipspåse blir det eftersom deffen gäller fram till vårlägret. Och jag glömmer nämna för min kropp att jag nästa vecka kommer plåga den igen, och veckan efter den och efter den och efter den....muhahaha!)

/Petter

Skidläger

Just nu befinner jag mig på skidläger i Funäsdalen! Idag har vi åkt lite snabbarew intervaller nere på skidstadion då det inte är lika kallt idag som det varit i veckan. Vi har haft ca -25 grader, över -30 som kallast och det har gett ett mycket trögt före att åka i. Ändå har det blivit en bra vecka, mycket skidåkning och även lite gym för att hålla igång och det känns verkligen som om grundformen sitter nu, grymt skönt!

I eftermiddag blir det ett längre pass upp på fjället och imorgon är sista åkardagen innan vi reser hem igen så då blir det det klassiska tremilspasset. Måste säga att det varit grymt lätt att motivera sig själv när det gått så bra för skidåkarna i OS! Oavsett vilken sport det handlar om får jag alltid ett sug efter att göra samma sak som de :)

Vi har även fotat och filmat lite här uppe men jag håller lite på det och lägger ut när vi kommer hem till ett snabbare internet.

Träna på så hörs vi!

/Eve

Kanotgodis

Utlovade ett tips till igår.
Kolla in förra helgens sprintfinalerna i oceania open från sydney.
Något som värmer i vinterkylan.

oceania open

Björn

Dagens lästips

Precis som typ alla andra har jag gått och blivit förkyld. Detta innebär att jag inte har tränat sen i torsdag. I helgen har jag således dragit slutsatsen att man får fruktansvärt mycket tid över när man inte tränar. 
Tack vare min totala avsaknad av långsiktigt tänkande har jag således inte ängnat min tid åt studier eller annat någorlunda produktivt istället har jag tok-nerdat och dammsugit webben på kanotrelaterat material. Tänkte jag skulle redovisa två guldkorn.

Kom på något sätt in på en, för mig okänd, kanotblogg vid namn kanotmedicin i sig en mycket intressant blogg med mycket teori om träning, anatomi skador m.m.
Intressantast var nog en artikel om en spansk studie på elitkanotister. Elva manliga kanotister i världstoppen, alla har varit i vm final och två av dem dessutom olympiska mästare undersöktes. Studien undersökte hur väl det gick att förbättra uthållighet och styrka parallellt då det ena anses hämma utvecklingen av det andra. Inte helt oväntat sågs en viss förbättring på de båda områderna under testperioden som delades upp i fyra stycken fyraveckorsperioder. Mest spännande tyckte jag det var att se på deras testvärden. Saxar in lite text och grafer.

"Mean (SD) characteristics of participants were as follows: age 26.2 (2.8) years; height 1.83 (0.07) m; body mass 86.2 (5.2) kg; training experience 12.4 (2.1) years, annual paddling volume 4,220 (354) km."

Ovan är snittvärden för de undersökta, är lite osäker på värdena inom parantes (SD) men gissar att det är standardavvikningen.
 


Fig 1.Genomsnittlig maxstyrka i bänkpress och bänkdrag för det aktiva under efter varje fyraveckorsperiod  


Figur 2. syreupptagning på paddelergo.

                                                   
Kan ju i jämförande syfte berätta att jag har en toppnotering på 62.5 mL/kg och är inte ens nära i gymet så det är en bit kvar.

Rapporten i sin helhet som PDF hittas HÄR

Sparar nästa tips till imorgon och ber om uräkt för blandad textstorlek, orkar inte mixtra mer.

/Björn


stark tjej

God morgon.

Måste säga att Anja Pärson är en riktigt stark tjej alltså. Såg ni störtloppet i onsdags när hon kraschade? Riktigt otäckt, sen igår ställer hon upp och kör kombiantionen och tar brons. Prata om vinnarskalle där!

Snart ska jag ge mig ut och springa 10x2 minutare i kylan. -9 grader gör att jag längtar ännu mer till vårlägret i Portugal. Tittade hur varmt det var i Vila Nova de Milfontes igår och det var runt 12 grader men ska bli varmare hela nästa vecka. Det låter lovande : )

/Sara
Vilket gäng

Jag, Eve och Smilla(hunden) har precis kommit in från ett skidpass och pluggar för fulla muggar för att kunna fokusera ordentligt på OS senare där jag tror att Helena Jonsson tar sin första medalj i distansloppet. Mitt första pass på 1,5 vecka och jag tog det rätt lugnt, körde med Smilla som drog lite i uppförsbackarna! För övrigt börjar det dra rejält i suget efter att paddla, ska bli riktigt kul att komma ner till Portugal och se vad jag och de andra går för. Det blir ett stort gäng med följande unga och gamla(jag räknar mig själv nästan som gammal nuförtin ;) :

Petter Öström, allmänt skön lirare..ibland lite sliten men snabb när det gäller!
Erik Svensson, Vaxholms nyförvärv och sprinttalang med mycket power i kroppen.
Evelina Menning, uthållig som få med löperbakgrund och en vilja av stål.
Sara Sandbacka, snabb och uthållig med bra teknik, står för det tekniska upplägget ;)
Emma Broberg, dansk kruttjej med många meriter, på väg tillbaka efter en gammal brottarskada.
Joakim Nielsen, killen som inte bangar på att ta ut sig, hört att han spydde 6 ggr under ett pass förra vårlägret.
Jonny Blixt, snubben med snyggaste tekniken, snabb och lättränad
Fredrik Schill, Stekarn med stort S, snabb som tusan!
Fredrik Belin, sprintkillen som exploderade på tävlingsbanorna i junioråldern gör comeback, mycket intressant!
Patrik Viklund, ung kille som verkar vara bra på korta och långa sträckor
Niklas Hemselius, biffen som glänsde som junior, träningsvillig!

Ser ut att kunna bli riktigt bra träning med en sån här ensemble!

/Pete the meat


Skidor!

Just nu sitter jag vid köksbordet hemma hos mamma och pappa, mätt efter tacosmiddag och skriver på min PM (mycket tjat om den, jag vet, men vi har vääldigt kort tid på oss så det blir intensivt.) Jag tog med mig Smilla och Petter och åkte hit för att få ett par dagar skidåkning innan vi åker till Funäsdalen på lördag! Det är alltid bra att komma igång lite innan man åker, tycker jag, så man slipper den där träningvärken de första dagarna.
Vi kommer vara borta en vecka, sedan är det tillbaka till Vaxholm för två veckors hårdkörning inför Portugal! Bara fyra veckor kvar tills vårlägret nu och efter det är säsongen nästan igång. Vi har tränat på stenhårt i vinter och förhoppningsvis ger de de resultat vi vill till sommaren..
Nej, nu ska jag fortsätta med det här fram till 21.30 då skidsprinten i OS drar igång. Perfekt peppning inför den egna träning och tävlingen!
Eve på skidtur uppe på Mittåkläppen på förra skidlägret med VKS, över nyår.


Vi hörs!
Eve

ÅÅH vad trevligt det snöar!

God förmiddag!

Idag vaknade man vid strax efter sju för det var dax för att träna. och när man tittar ut så snöar det!! jag ska inte säga att jag hatar snö men den har gjort sitt denna vinter.

Jag (Erik s) och Björn G var ute och körde sprintar i dag (löpning). det blev 6x3 start var 30 sek. det blev ganska tungt. Men det gick fort!. lite tråkigt att Petter Ö inte var närvarande men så kan det vara i bland. Hörde även att Evelina och Sara var ute och körde tung backe med stavar i morse. Kan säga att dom är att räkna med på banorna i sommar! :(  senare i dag är det dax för gym. idag är det Max styrka. det kommer antagligen gå kanon, som det alltid gör i gymmet. :). 

Glöm inte att det snart är dax för vårläger och annat så glöm inte att träna på hårt nu. man vill ju vara i god form tills säsongen drar igång!

Ha det bra/Birre (ny bliven VKSELIT Kanotist) 

We are the world

Ingen kan väl ha undgått att höra om jordbävningen på Haiti. Helt fruktansvärt! Jag hoppas ni redan donerat pengar?
Jag sitter hemma och skriver på en PM som ska in på måndag, men just nu tar jag en liten pluggpaus. Surfade runt lite och hittade den här låten. En nyinspelning av We are the world med några av världens största artister. Förutom att det är för ett bra syfte är låten även riktigt grym! Åtta minuters gåshud! Lyssna på låten och klicka sedan in er på itunes och köp hem den för att ge ett bidrag till Haiti.
/ Eve

Motivation från Vancouver

Nu har skidåkningen dragit igång och OS har börjat på riktigt.
Riktigt kul med svenskt guld direkt. 
  
Jag får alltid en väldig motivationsboost av att se på OS och andra stora mästerskap.
Fasten det är inte är mycket gemensamt mellan skidor och kanot så är det inspirerande att se personer som lagt ner tid och själ i sitt idrottande tampas med likasinnade.    

Motivationen hämmas inte direkt av att det snart är dags att korsa atlanten för träningsläger.
Dessvärre har jag fått dystra rapporter om att det är snorkallt i Florida i dagslägret. Till och med så illa att fiskar och sjökor har frusit ihjäl. Hoppas verkligen det blir varmare innan det är dags för mig att åka över.

/Björn  


saker som stör...

Som sagt... ibland händer det att man blir sjuk.
Det värsta med vintern är att man ofta är lite småsjuk hela tiden. Lite snorig eller ont i halsen till och från, det bryter oftast inte ut ordentligt och inte heller går det över MEN det stör träningen. Det är en sak som är säker.

För att vara på den säkra sidan så är det skönt att vila och vänta ut så att förkylningssymptomen går över och man kan köra fullt igen.

Vårlägret i Portugal är inte allt för långt borta nu... 31 dagar kvar till sol och förhoppningsvis värme. Det ska bli skönt att få byta -3 och mulet till minst 20 och sol.

/Sara


Ibland händer det...

Ja, ibland blir man faktiskt sjuk. Jag är förkyld just nu och det är inte det roligaste när man vill ligga i och träna. =( Men för mig som pluggar så har jag märkt att jag plötsligt har tid på kvällen att plugga (vilket i princip inte hunnits med när jag tränat stenhårt). Det är i alla fall en positiv grej med att vara vissen. En annan sak är att jag kan bli mer sugen på att träna när jag varit sjuk ett tag, liksom tänka hur stark och snabb jag kommer bli sen när jag väl sätter igång att träna! Så nu knapras det esperitox, tas nässpray och dricks honungste för fulla muggar, för i sommar ska det fanimej gå undan på tävlingarna!!
Gott med kex efter vinst på SM med Micke W, Björn G, Jag och Erik G.

Vårläger

Nu börjar ju sommaren närma sig och i och med det även vårläger för vkselit. I år blir det till två destinationer, Florida och Portugal. Björn drar till USA medans vi andra åker till Vila Nova de Milfontes för andra året i rad! Vi blir ett gäng med elva kanotister, varav 4 från Vaxholm. Vi kommer stanna i Portugal i 25 dagar (15 mars-8 april) och även om det är fint med snö ska det bli otroligt skönt att åka bort lite
Träningen kommer som vanligt bli totalt stenhård och en perfekt förberedelse inför säsongen 2010!
Hotellet där vi kommer att bo i en månads tid - Bild från www.dunaparque.com

Medicinboll

Idag är det torsdag, vilket betyder hårdkörning hela kvällen för vkselit. Vi inleder med ett boxningspass hos Niana och fortsätter med medicinboll efter det. Jobbigt, svettigt och framförallt riktigt roligt!
Jag tänkte posta ett klipp från förra veckans medicinbollsträning. Vi brukar köra medicinboll eller styrkebana, i torsdags blev det bana. Vi kör mellan 3-4 serier lite beroende på hur lång tid vi kör och hur jobbiga övningar vi kommer på :) Klippet är ifrån sista setet då vi körde 15/15 explosiv styrka. Innan dess hade vi kört två serier med 2 varv 30/30 om jag minns rätt.
Nästa gång ska ni få ett längre klipp så att ni kan se hur hårda vi är på riktigt haha :)
Enjoy!
Vi hörs!
/Eve

föreläsning

Igår hade Sport Campus Sweden (som Petter, Björn, Sara och Evelina är med i) annordnat en föreläsning med Kajsa Bergqvist, Malin Ewerlöf och Klaus Lindqvist som är mental tränare.

I stora drag handlade föreläsningen om att sätta upp mål. Både höga nästintill orimliga och lägre delmål som är rätt lätta att komma upp till, att tro på sig själv och att det är "resan" till målet som är det viktiga och ibland inte att just vinna och ta emot medaljen. Även om det är det som är målet.     
Kajsa                                                 MalinRumor has it...

Det ryktas att det kommer börja hända saker på bloggen igen.
Den som lever får se.
/B

RSS 2.0