Första intrycket

Nu har jag varit några dagar i Florida och börjar anpassa mig till tidsomställningen på 6 timmar. Jag och Björn delar rum och ikväll anländer en tredje gäst till våran lägenhet. Träningen har precis börjat för min del och jag är sugen på att se vad för krafter som finns att ta ut, även om jag är ganska seg just nu! Träningen kommer variera med paddling oftast 2 ggr/dag och gym eller löpning utöver det. Imorgon kommer vi köra testlopp i K1 och besättning, där ska det bli spännande att se hur det går! I övrigt har vi bra väder utom regn igår och vädret kommer förhoppningsvis fortsätta vara soligt.

Vi hörs/ Petter


Den berömda gränsen

När vi startade Facebook-gruppen STOR Reunionbankett i VAxholm 15 - 16 aug! var målet att få ihop 100 st medlemmar. Lite av en drömgräns sådär, någonting att satsa på och skryta om ifall vi skullel lyckas. "100", sade vi till varandra, "det är ju nästan omöjligt. 50-60 är mer realistikt."

Men för ett par dagar sedan passerades den magiska gränsen och vi har numera 106 st. medlemmar i gruppen! 106 st. är intresserade av att komma till Vaxholm och träffa gamla vänner, knyta nya kontakter och njuta av att deltaga i tävlingarna. Och då är det inte ens april än!

Inom en snar framtid kommer vi gå ut med var festen kommer vara och då kommer trycket öka ännu mer, det är jag säker på.

Vad är nästa mål? Vågar man satsa på 200..?


(Självklart kan ni som inte har facebook också komma på festen, det är ingenting att oroa sig för. The more the merrier!!)
från 25 grader till 2

Sådär ja, årets vårläger är avklarat och nu är vi hemma igen.
Mitt första vårläger då jag har kört alla pass och lite mer. Många timmar blev det i kanot och ont i rumpan fick man.
Hårda och långa pass men inte så mycket att man inte klarade det. Vilan var inlagd på precis rätta ställen. Mycket bra program Stefan.

Det tråkiga med att komma hem från 25 graders värme och sol är att det inte längre är 25 grader och sol.
2 grader och blåst är inte så kul just nu. Ingen lust att sätta sig i kanoten med paddelhandskar på men snart så ska det göras ändå. Träningen måste hållas uppe nu inför sommaren, samtidigt som man (i alla fall jag) måste plugga till tenta osv.

Jag ser dock fram emot när man kan sätta sig i kanoten och paddla utan paddeljacka och paddelhandskar.
Linne och short.
Sol och sommar!
Banketten på marathon-sm som förhoppningsvis så många som möjligt kommer på!

Det ska bli årets grej.
Det kommer att bli årets grej!!

/ sara

Tiden går sin gilla gång.

Tänke först jag skulle skriva ett inlägg  när en tredje del av lägret gått men dagarna springer på och nu har jag snart varit här halva tiden.
Det är en väldigt bekymmersfri tillvaro här på the pines, det mest ansträngande utöver träningen är att ordna med maten, en syssla som man har ansvar för var femte dag. 
Jag vill absolut inte påstå att träningen blivit slentrian men man anpassar sig rätt snabbt till att  "lägerlunken".
 Idag har bestod första passet av 8x10 min följt av ett löppass som avslutades med lite rygg-/magträning och på eftermiddagen dammades det av ett gäng hundringar. imorgon nöjer vi oss med två pass för att senare gå på långvila över helgen, skall bli skönt det.  På kvällen ansluter även Petter till gruppen efter en snabbvisit i sverige.   

good old days

idag är det sista dagen och vi har bara mördar pass hela dagen.
2-3 gånger 10x5min och sedan 30-40 km distans. tuffa pass men med ett av dem redan avklarade så börjar jag se ljuset i tunneln.det gick orimligt fort att köra 5 min. förmodligen för att de flesta var splittrade.  

hur som helst så har man varit med om många sista dagar av vårläger, höst läger och gud vet vilka läger. det känns alltid likadant, väldigt skönt, men samtidigt lite vemodigt. så igår när jag kollade igenom min dator hittade jag 9000 bilder ja ni hörde rätt 9000 bilder, varav många är kanotbilder.
bilder som sträcker sig ända bak till 2003. det var så roligt att titta tillbaka och minnas och alla här fick ett gott skratt åt kläder, hår och mycket annat som fanns på bilderna.

därför så kom vi fram till att det vore väldigt kul att ha ett bildspel med alla gammla bilder som vi kunde spela upp under MAraton-SM och under "reunion-festen". men eftersom vi bara har bilder från våra läger och våra klubbar så vore det väldigt roligt om ni kunde skicka era bilder till oss. så snälla skicka roliga bilder från läger, bilder som innehåller minnen och/eller bara vanliga paddelbilder som det första passet på året. om ni gör det så kan vi sätta ihop ett bildspel av hela kanotsveriges läger- och paddel-minnen. det vore top noche helt enkelt.

så sätt igång och gräv igenom era gamla bildmappar efter guldklimpar, inte bara för att skicka dem till mig utan för att minnas alla roliga och härliga saker som kanoten har gjort för er. om ni hittar någon som ni vill dela med mig så skicka dem till Spitnuck@hotmail.com med titeln kanotbilder.

nu så ska jag fortsätta vila upp mig inför eftermiddagens prövning.
MVH/Elin


silkeborgs lägret 2005

Flyt

Dagens andra pass var dryga två timmar långt, jobbigt och ont i rumpan. Man skulle kanske kunna tro att det var ett riktigt hatpass, ett sådant där man nästan för en stund undrar varför man håller på. Det är ju lite upplagt för det, när man inleder med 2 x 20 min, och sedan jobbar sig nedåt under två timmars tid. Men så var det inte idag.

Aldrig har två timmar känts så kort! Tiden flög fram, kanoten gled genom vattnet, soligt och nästan vindstilla. Tekniken var perfekt och ökningarna kändes kraftfulla och starka. Så som det ska vara. 

Och jag kom på mig själv med att tänka: kanot är verkligen världens bästa sport! Det var ett sådant där pass som är värt alla timmar i gymmet, blodsmaken i munnen efter sista backintervallen och paddelpassen i motvind, 5+ och paddelhanskar. Det är sådana här pass som håller en igång, strävan efter den där känslan igen kan verkligen höja ett pass.

Flyt, helt enkelt. Nu är det 7 pass kvar det här lägret, en halv vilodag på söndag och sedan kör vi till onsdag, då vi flyger tillbaka hem till Sverige. Förhoppningsvis är våren på G när vi kommer hem, det är ju faktiskt inte ens två månader till första tävlingen nu...

/Eve
Go for gold!

Första passet efter vilan har körts och det var följande: 2x(10x60/30 fart (4/3), 5x60/30 fart (2/4+)), allt med resistans(motstånd på kanoten i form av en rem runt den). Behövs det sägas att man är lite mör i kroppen nu? Det ska bli skönt att köra ett lite "lättare" pass i eftermiddag: 2x20min, 2x15min, 2x10min, 10x70/20 med ryck var fjärde minut. Som ni ser så kör vi på här nere i Portugal och hoppas på att det hela betalar sig fint till tävlingarna i sommar! Nu ska jag plugga/stänga ögonen ett litet tag innan vi åker och paddlar igen.

Möra hälsningar/

Petter


Mot maraton-SM

Vaxholms elitaktiva seniorer är som bekant ansvariga för marknadsföringen och den stora SM-banketten på maraton-SM som går 5-16/8 2009. Det är i syftet att få ut information till kanot-Sverige angående detta arrangemang som vi startat denna blogg, som ska fungera som en informationspunkt och diskussionsforum inför tävlingarna. 

Hur går det för oss i övrigt då?

På fårat första möte, vecka 7, kom vi fram till många bra saker. Bland annat pågår samtal med en stor sponsor angående tävlingarna och dessutom hur vi ska få ut informationen till så många som möjligt. Våran vision är att maraton-SM ska bli merän bara en tävling, det ska bli en folkfest och ett minne för livet. Vårat mål är att få bra tävlingar inför en stor publik i sommarstaden Vaxholm. Förutom tävlingen, som naturligtvis är huvudsaken kommer det finnas tävlingar för företag, det kommer finnas möjlighet att träffa före detta OS-guldmedaljörer, träffa lokala företag i Vaxholm och andra roliga aktiviteter. Det kommer finnas musik och uppträdanden, mat och massa av goda kamrater. Vi är nämligen säkra på att maraton-SM i Vaxholm kommer locka en hel del folk.

Hur kan vi vara så säkra på det då? Jo, vi är ju som sagt även ansvariga för SM-banketten, reunoinbanketten även kallad. Det har länge varit på tal inom kanot-Sverige att det borde ordnas en stor fest för alla som paddlar och har paddlat. Och nu är det äntligen dags! Starka krafter är i gång och verkar, lokal är bokad (Vaxholms bästa festlokal!!) och det har visats ett stort intresse, båda av nu aktiva och före detta aktiva kanotister. En facebook-grupp är startad och den har på mindre än en månad fått över 100 medlemmar som alla är intresserade av att komma till Vaxholm i sommar. 

Självklart ställer man även upp i tävlingarna på dagen innan banketten (som kommer gå av stapeln på lördagen) Äntligen har man chansen att slå sin gamla konkurrent, vem har hållit igång bäst efter karriärens slut? Gamla fiender möts igen och är med i Vaxholms fina maraton-lopp. Tävlingarna går i skärgårdsmiljö och det kommer vara flera spurtpris efter loppets gång, det första redan inom 2000 mter från start. Självklart får man sitt spurtpris även om man inte fullföljer loppet... Så, ta chansen att en gång för alla knäppa din värsta konkurrent på näsan i Vaxholm i sommar! (det finns gott om tid att bli sams igen på kvällens bankett)

Vem saknar inte ungdomstiden, då kanottävlingarna var årets höjdpunkter och kompisarna man tärffade där var de bästa i världen? Vem vill inte ha nya tränings- och tävlingstips eller ta reda på om konkurrenterna verkligen är så jävliga i verkliga livet som de är ute på vattnet?

Vaxholms tävlingar är en once-in-a-lifetime-opportunity att träffa sina bästa kompisar från ungdomen, knyta nya kontakter eller lära känna en OS-guldmedaljör. 

Så, boka redan nu in maraton-SM i Vaxholm 15-16 augusti 2009. Har du råd att missa detta?
Maraton-SM 2008
Debriefing FL

Tänkte att det var dags för mig att berätta att jag lever och mår bra. För er som inte vet så är jag tilsammans med Johannes och ca 15 andra svenska nu på plats i Florida. lägret har egentligen pågått sedan början på Mars men jag anslöt i söndags då jag hade lite skola som gjorde att inte kunde närvara från början.

Kikade just på rapporteringen från portugal och det lät ju inte som de hade några problem i världen. Här på andra sidan jordklotet har jag dock sprungit på lite bekymmer.... hur jag än gör kan jag inte låta bli att bränna mig, mängder av solskydd har kletats på, det har till och med gått så lång att jag har börjat köra vartannat pass med tröja trots att det är på tok för varm, allt för att göra mor nöjd. Vart skall detta sluta? 

Jag förstår att ni lider med mig men oroa er inte. Jag klarar mig rätt så bra i övrigt, anpassade mig till tidsomställningen  rätt så smidigt och har fått lite mil i kanoten. Sakteligen börjar känslan infinna sig. Fokus har hittils legat på invänjning så det har blivit relativt lungna pass med intervall längder mellan tio och tjugo minuter, nu tänkte jag dock börja smyga ner på lite kortare trösklar. skall bli kul att börja köra efter programmet så man slipper paddla själv hela tiden.

Jag återkommer när jag har något roligare att berätta
/Björn
   

Sista passet innan vila

Hej Sverige!

Vi är inne på femte dagen här i Portugal och vi har verkligen haft tur, klarblå himmel och sol hela tiden! Idag och igår har det dock blåst rätt mycket, men vi har kämpat på i alla fall. Just nu har vi middagsvila, vi ska åka till träningen halv fyra. Lunchen har spenderats ute i solen, men nu har vi alla gått in för att ladda för passet. 

En huvudregel vad det gäller träning och värme är att aldrig gå direkt från solen till passet! Gå in i skuggan eller inomhus en halvtimme/timme innan och återställ vätskebalansen så kommer passet gå mycket bättre!

Nu ska vi ut och köra sista passet innan heldagsvilan imorgon och det känns verkligen i kroppen. Alla har ont lite överallt och det är riktigt segt att dra igång ute på vattnet. I förmiddags körde vi splittrade fyraminutare, som gick väldigt bra men som var otroligt slitiga. Men, det ossm inte dödar härdar och om man som oss har siktet inställt på sommaren är det lätt att träna på, trots smärtan. Vi har ett riktigt hårt och bra träningsprogram som Stefan Gustafsson skrivit och kan vi bara hålla ihop det här så vågar jag lova stora framgångar för Vaxholms elit i sommar!

På tal om sommar, hur går det med maraton-SM? Vi kommer uppdatera er angående detta senare under dagen eller imorgon, då vi har mycket nytt att komma med. Nu är det träning!

/Eve


 

Eve i solen vid poolen!
Elin

Namn: Elin Stensils

Ålder: 19

Längd: 166 cm

Vikt: 58 kg

Kanot: regatta 2000

Paddel: kajner 4

Började paddla: jag började paddla I och med vaxholms kanotsällskaps kanotskola, sommaren 1999

Meriter: jag har deltagit I alla SM sedan 2002 och har tagit ett stort antal medaljer I alla valörer. Min största individuella merit är SM guld I maratonklassen D14. Jag har kommit 3:a I Svenska undomscupen två gånger (utan att vinna en enda deltävling) och jag kom 5:a I Juniorungdoms cupen. Jag har varit en del av landslaget under alla ungdoms och junior åren och deltagit I NM och andra internationella tävlingar. På internationell nivå har jag två silverplatser och två bronsplatser I besättning. Jag har inte ett exakt antal på de guld medaljer som jag tagit I besättning på sm men 2005 så var jag med och vann samtliga besättningslopp, racing som maraton. Och sist men inte minst så är jag en del av Sveriges bästa k4 under 3år (minst) Vaxholms dam k4:a.

Favoritdistans på tävling: jag måste nog säga 500m inte för lång toch itne för kort.

Favoritpass: bästa passet är helt klart splittrade 1000m.

Värsta träningen: distans träning för att det tar så lång tid. Känns soma tt det aldrig ska ta slut, man bara ligger och maler på.

Mitt bästa träningstips: forsök att tänka på en låt I huvudet som går I takt med din paddle frekvens. Då glömmer man liksom bort allt annat. Annars är det positivt tänkande som gäller. Tank sådana saker som nu är det bara två intervaller kvar, bäst att ta ut sig ordentligt.

Mest stolt över i karriären så långt: svårt val med alla mina fantastiska k4:a meriter med tjejerna I klubben men jag måste nog tyvärr säga silver på k2 2500m med Karin Persson på NM I finland 2004. Ingen trodde på oss eftersom vi var de ända 89:orna med I truppen. Kändes gött att slå från underläge så att säga. Dessutom så vann en annan svensk båt loppet och det kändes som att Nationalsången var riktad mot oss :D

Mål inför säsongen 2009: att lyckas så bra som möjligt I besättning på SM framförallt K4:a

Planerade aktiviteter under året: tränings läger I Australien, träningsläge I Portugal, sedan blir det väl lite tävlingar och kanotskolan förstås. Och inte att förglömmas maraton SM I VAXHOLM!

Dold talang: ja du, jag försöker väl oftast visa upp mina talanger för alla jag kan så några dolda har jag nog itne. Jag är rätt bra på att teckna och dikter är något jag också kan. Juste nu minns jag – Medeltids Historia :S

Motto: lev idag, I morgon kan det vara försent (inte egentligen men jag önskar att det var mitt motto)

Så här laddar jag inför tävling: ligger ner gärna inlindad I en filt (efter nogrann uppvärmning förstås) lyssnar på musik och tanker på lyckade lopp.

Bästa träningsmusik: stand my ground med the Temptations eller något annat lite hetsande, gammal punk eller liknande.


På plats i Portugal

Sitter här ute på altanen vid våran fina lägenhet i Vila Nova Del Milfontes, Portugal. Efter en bra flygresa, en mindre lyckad bilresa där vi råkade köra ungefär 1 timme och 30 minuter fel så är vi äntligen på plats på årets första paddelläger!

Här i Portugal är det +22, sol och underbart väder, hotell och paddelvatten. Idag, som är andra träningsdagen, började vi med 2 x 20 minuter, 2 x 15 , 2 x 10 och 10x70/20 i tröskel-. Passet kördes utan tröja! Vi paddlar på en flod här i närheten, där det nästan inte blåser någonting och än så länge är det svårt att hitta något dåligt med det här stället. 

Kollade precis väderprognosen, sol hela veckan! Hur har ni det hemma..?

/Eve

Snart så!

Imorgon, fredag bär det av för oss ner till solen i Portugal för vårt träningsläger. Vi åker till södra delen nära Lissabon till ett ställe som heter Vila Nova del Milfontes om jag minns rätt. Väderkartan visar på 22 grader och sol, verkar helt okej om ni frågar mig. Vad ska man då packa med till ett vårläger där man ska slita i kanoten 2 veckor? Jag försöker att plocka ner mycket träningskläder för det är det viktiga på läger, och sen inte bara linnen för man vet ju aldrig med vädret.. Solglasögon att paddla i, paddel kan vara bra att komma ihåg..och sen lite pluggböcker om man missar något i skolan. Det svåra är att få i allt i en väska som sen ska väga under 20 kg, man får nästan alltid plocka bort några saker.. I alla fall, imorgon drar vi och förhoppningsvis kommer vi hem med både bra paddling i kroppen och bra brännor på kroppen!

Vi hörs/

Petter

Sandra

Namn: Sandra Hellgren

Ålder: 19, född 29 september -89

Längd: 169 (en bra dag 170 om jag stäcker mycket på mig)

Vikt: 73kg

Kanot: Nelo Vanquish II strl ML

Paddel: Epic medium eller så...

Började paddla: Sommarlovet efter trean.. så det var väl år 2000

Meriter: Nordisk Juniormästarinna på 200m. Flerfaldig SMguld medaljör i K4 flera år i rad. Svensk Juniormästarinna över 200m. Landslagsrepresentant från -05 - ?

Favoritdistans på tävling: Gissa ; ) 200m.. Men 500 är också kul.

Favoritpass: Snabbhet är alltid kul men 10x4min går ju om man inte kommer på nåt speciellt.

Värsta träningen:  Hmm... det är nog löpning, jag brukar ofta få ont av det.

Mitt bästa träningstips: Du tränar för din egen skull, inte någon annans.... Då går det i alla fall bäst för mig

Mest stolt över i karriären så långt: Individuella NMguldet eller finalplats i K4 på JuniorEM

Mål inför säsongen 2009: Paddla fortare än någonsin förr!

Planerade aktiviteter under året: Paddel-läger i sevilla.. Har avklarat två skidläger i  februari.. Sista helgen i April drar tävlingssäsongen igång så då blir det full fart

Dold talang: Haha. är rätt bra på låttexter, men är nog helt tondöv.

Motto: Där din skatt är där kommer ditt hjärta att finnas.

Så här laddar jag inför tävling: Vilar ofta dagen innan eller bara paddla lätt.. Försöker äta ordentligt samma morgon.. Brukar aldrig ha problem att äta frukost,  förutom morgon innan tävling. Ser till att jag är runt människor jag trivs med och är på bra humör.

Bästa träningsmusik: Bandit på Radion är inte fel. Synd att den bara har sändning i Sthlm och GBG.

Så det var lite om mig... det var också det första inlägget av mig. Det kommer nog mer sen : )

Ha det kanon!


Vårläger, teknik och paddelmaskin

Nu är det snart dags, vårlägret i Portugal närmar sig med stormsteg. Det är skönt att ha något sådant att se framemot nu när motivationen börjar sina.

Imorse körde jag paddelmaskin på klubben, riktigt jobbigt efter att ha kört teknik med Stefan i lördags. Det är lite att tänka på nu plus att man blir så mycket tröttare i bålen. Det kan dock bli lite knepigt när man snart ska paddla ute och inte har speglar att titta i för att se att man vrider tillräckligt och inte håller paddeln för högt. Vi får helt enkelt hålla ögonen på varandra i Portugal. Har även hört att vi kanske ska få med oss en filmkamera så vi kan filma och sen se vad vi gör rätt och vad vi gör fel.

På fredag åker vi till Vila Nova de Milfontes i södra Portugal. Just nu är det runt 18-20 grader där nere så jag hoppas på att det håller sig runt det och lite sol. Lite färg vill man ju hinna få innan man kommer hem igen.

Nu är det kondition som gäller i veckan. Imorgon blir det löpning med Eve och Julia.


/ Sara

Sjuk eller inte?

Vi åker ju på träningsläger på fredag och självklart börjar halsontet smyga sig på sådär fem dagar innan. Ni vet, lite sådär smygont så man inte vet om man ska vila eller inte. 

Eftersom vi åker på fredag och eftersom det inte är kul alls att vara sjuk på träningsläger så tar jag det säkra före det osäkra och tränar "bara" ungdomsträningen idag!

Hur ska man egentligen veta när man ska vila eller inte? Det finns faktiskt ingen bra regel här. Det är helt individuellt, man ska aldrig köra när man känner sig sjuk eller har ont i halsen och det vet man bäst själv när man är.

Vi ses på klubben om ett tag!

/Eve

Motivation

Vad ska man göra när motivationen är låg och och soffan aldrig har varit skönare?

Alla har olika knep och idéer. Jag tänker alltid på en sak min mamma sa: när man vill träna som minst behöver man det som mest. Kan faktiskt ligga någonting i det, det känns ju alltid mycket bättre efter att man gett sit ut på den där löprundan, eller släpat sig ned till gymmet en timme. 

Ett annat bra sätt att motivera sig är att tänka efter varför man faktiskt tränar. Vad har du för mål? Hitta något som du verkligen vill uppnå, sedan är det bara att köra stenhårt!

/Eve

Australien

nu sitter jag i Portugal på träningsläger med klubb kompisarna Sara och Evelina.
det har varit mycket resande i vår.

vi flög ner hit i fredags och det var lite mer än en vecka sedan jag kom hem ifrån Australien där jag har tillbringat en månad på träningsläger tillsammans med Jacob Holst från K.K Eskimå. det var fantastiskt där borta, varmt soligt, exotiskt och där vi tränade var också de bästa kanotisterna. en stor träningsgrupp med bla. Ken Wallace. vi tränade på AIS (Australian institut of sports) där många andra kanotister har varit tidigare, det ligger på guld kusten vid Surfers Paradice.
Tränaren som för övrigt var utsedd till Australiens bästa tränare året innan åkte med i båt på alla pass.
eftersom det var så varmt så var vi tvungna att träna redan klockan halv 6 för efter det så var det nästan outhärdligt att anstränga sig. när vi tränade på eftermiddagarna så fick man koncentrera sig på att andas snarare än att ta i.

en rolig anekdot var att vi mötte en gammal man, han var tränare för ungdoms gruppen och han var väldigt rar. han blev så glad när vi sa att vi var från Sverige, för han kände minsann en Svensk kanotist. Gert Fredriksson hade tydligen varit i samma final som honom på någon tävling där när dom var i farten. härligt att se hur kanotsporten ger förbindelser över hela världen. tyvärr så var vi tvungna att meddela honom att Gert hade gått bort och det gjorde honom mycket ledsen.

hur som helst så nämnde jag hur exotiskt det var där nere. inte bara positivt dock, då jag andra paddelpasset, såg en haj i kanalen där vi paddlade. behöver jag säga att det inte var några problem med att komma upp i höga farter då även fast att det var tidigt på säsongen. vi tränade på och precis innan jag åkte hem anlände Björn och Magnus Ljungberg ifrån Malmö. och de Australiensiska kanotisterna gav sig iväg på sina Nationals.men som sagt. nu är det portugal som gäller och det är skönt att träna med gammla vänner igen
/Elin

RSS 2.0